Augusti 2020

2020-08-02
Intet är som väntans tider…
Men äntligen så har våt autopilot levererats!
Skyndsamt så monterades all elektronik. En ny instrumentpanel har blivit tillverkad. Ser bra ut.


Elektronik montering i akter-ruffen 🙂


Till slut så kom då den efterlängtade roder-armen. Den som gjorde det var farsan till verkstadschefen ( När inget annat funkar så ring farsan !)
Gjord av en propelleraxelkoppling och en utskuren bit av rostfritt stål.
Dock lyckades den bli uppochnervänd !?? Funkar iallafall !
Genast monteras drivenheten 🙂 ( Kolla förstärkning vi plastade för att fästa mackapären )


En fin dag hann vi med också med. Bad och 30 gradig värme ! dock bara en dag, sedan 20 grader igen ..
Måste bara visa grönska. Här är det grönt i naturen 🙂Men nu har vi autopilot på plats, vi har gjort initiala tester av densamma och i morgon ( Måndag 3 augusti ) är det tänkt att vi kalibrerar autopiloten till sjöss och sedan drar vi till Camaret-Sur-Mer. Bara ca 2 timmars segling, men det blir en bra början 🙂

Vi har även träffat ett trevligt par från Tyskland som också är på väg till medelhavet. Jörg och Viola på båten Violetta II. Vi kanske slår följe med dom på seglingen till Spanien. Vem vet ? Vi får se.

2020-08-03
Äntligen lämnar vi Moulin Blanc marina i Brest och glider iväg. Ingen vind och ca 20 grader varmt. Perfekt för att kalibrera autopiloten. Det går hur bra som helst och efter kalibrering så belsutar vi att åka mot Camaret-Sur-Mer.
Vinden kommer igång lite, så vi kan hissa segel för första gången denna sommar. Efter att vi har kommit ut Brest inre vatten så tar vinden i och vi får en fin kryss mot Camaret. Innan vi är framme så blåser det ca 6-7 m/s. Perfekt ! Det tar bara ca 2 timmar att ta sig till den bland seglare välkända hamnen. Första intrycket är ”Väldigt vackert”. Camaret är en liten turist ort. Vi somnar på kvällen väldigt nöjda.

Kalibrering i spegelblankt vatten:


Mot Camaret-Sur_Mer:


Kusten på väg mot Camaret:


Gränder i byn:


Kvällsvandring:


Målet för vandringen, fin utsikt mot Hamnen:

2020-08-04
Vi tar en tur med hojarna till atlant-sidan av halvön. Kraftig backe upp till mitten, för att sedan bli kraftigt utför:-) Det är ca 2 km, inte så långt men ack så tungt uppför… Målet var en sandstrand. Vi kom fram och konstaterar att det ser ut som Irländska hedar. rödblommande ljung, klippor och inga träd. Mycket vackert. Vi nådde stranden, går ut och doppar tårna i Atlantvattnet och konstaterar att dylika temperaturer har vi hemma i Piteå på försommaren ! Däremot har de en varm och skön sol här i Frankernas rike.
Mycket varmare än i Svearnas rike. Vi gör något som inte är vanligt för oss, vi ligger alldeles stilla på en filt och bara njuter av solen och livet.
Kaffe med bulle blir det också innan vi hojar tillbaka till båten igen.


Magisk Ljunghed:


Sandstarnden:Cool pir här i Camaret:


Vi träffar också Håkan och Cecilia från båten Relief som ligger på svaj just utanför hamnen. De siktar också på medelhavet och har gjort resan några gånger. De tänker som vi åka längre in i Biscaya-bukten innan de korsar mot Spanien.

2020-08-05
Vi har köpt en ny utombordsmotor här i Camaret. Den gamla vi hade blev ju stulen någon gång under vintern. Den levererades till båten på sen eftermiddag ( ca 8 på kvällen ) Det Blev en 2,5 Yamaha :-
Vi har under dagen gjort iordning och tvättat jollen, så nu är den skinandede blank 🙂
Hinner även med lite prov-fiske,. men No luck 🙂


2020-08-06
Vi handlar mat och fyller vattentanken sedan lämnar vi kajen och lägger oss på svaj ( Ankrar ) utanför marinan.
Vi provar naturligtvis jollen med nya motorn. Första natten på svaj här i Frankrike.
Så här ser det ut att ligga här och guppa:

2020-08-07
KL 0845 avgång för att passa tidvatten ”racet” vid Raz-de-Sein. Vi har svaga nordliga vindar, vilket är perfekt för att få en lugn färd genom racet.
Lite kylig morgon:

Mot Audierne:


Genom Raz-De-Sein, Lugnt och fint, fast vi gör 10 knop…

Och här är bildbeviset:


Väl framme så fäller vi ankare igen och lägger oss på svaj utanför hamnen St Evette som ligger bredvid den lilla stan Audierne.
Vy från båten:


Vi åkte tillsammans med båten Relief, som ligger ankrade bredvid oss.


Ikväll blåser det hyfsat, tidvis 8-11 m/s men vi ligger fint här.

2020-08-08
En mycket blåsig morgon, 8-10 m/s så vi avvaktar. Kl 11:15 så har vinden avtagit och vi avgår mot den lilla ön ”Ile-de-Penfret” Vi seglar till en början i ca 7-8 m/s med vinden snett bakifrån, en så kallad slör. Vinden avtar efterhand och sista timmen blir det motor på och segel ned. Det är varmt i luften och en riktigt fin dag. kl 19:00 så släpper vi ankaret i en vik på östra sidan av ön. Vi kryper till kojs rätt tidigt. Natten var orolig. Vinden har tilltagit och båten gungar rätt bra. Nästan så hon stampar ibland. Vi är inte oroliga, men lite svårt att sova i vinandet och guppandet 🙂
Ile de Penfret en klipp-ö med en fyr, Vi gick aldrig iland:

2020-08-09
Svaga vindar, Vi försöker ta upp ankaret, men det sitter fast så vi får böka en stund innan det släpper. Hörde sen att Relief hade haft samma problem och vi tror att det måste ha varit stenig botten. Nåväl vid 9-tiden så drar vi vidare mot staden Quiberon och hamnen ”Port de Hauligen”. Vi hade först tänkt att gå till ön ”Belle Ile” men den hamnen är väldigt populär, liten och det är högsäsong så vi har troligen fått ankra och vi ligger på gränsen till ett åsk-oväder så vi vek av mot den större hamnen på fastlandet. Svaga vindar men vi kommer fram vid 18:30 tiden och efter anrop på VHF så blir vi mötta av hamnkapten som anvisar oss plats längst in i hamnen, bakom ett tidvattenlås. Tropisk kväll och natt. 27 grader kl 10 på kvällen.

2020-08-10
30 grader varmt, ingen vind att tala om. Vi tvättar och handlar mat. Sedan lite tvätt av båten, fyller vattentanken samt sätter upp solskydd. Badstranden ligger några hundra meter bort så ett bad är obligatoriskt i denna värme. Badtemp dryga 20 grader. PÅ aftonen tar vi fram hojarna och drar på en liten tur längs strandvägen ut till spetsen på udden. Väldigt mysigt med flera stränder, några hotell samt en liten stugby/camping.
På kvällen svalnar det av och tempen är rätt hygglig 🙂
Vi blir nog här några dagar för det ska bli sämre väder med mycket åska som kommer i vår väg, och just åska tycker vi inte är kul….
Badstranden invid hamnen:


Stranden ute på spetsen av halv-ön:

2020-08-11
Het dag, börjar på ca 24 grader för att på eftermiddagen toppa med ca 30 grader varmt. Då passar vi på att göra en utflykt med cykel till början av halvön som bla har det typiska fortet som verkar finnas både här och där längs med denna kust.
Vi börjar me strandpromenad. Inte helt fel…

Vy just utanför Fortet ( Fortet i sig är stängt för turister ):


Vidaregår färden längs kustremsan mot de här läckra klipporna:


Genom små prång och gränder:
Kyrkan i byn:

2020-08-12
Börjar med regn. Men vid middagstid så lättar det och en liten prommis i grannskapet. På kajen hittar vi denna fiskar-gubbe som blickar ut över havet:


Knatte träning ? Vid kusten så verkar det som att träning för att kunna segla börjar i knatte-ålder! Inte första gången vi ser detta fenomen 🙂

2020-08-13/14
Vi drar mot La Turballe. Ingen vind och lätt dimma. vid 14 tiden så är vi framme. Det var ingen lång resa, bara 27 nautiska mil. La Turballe är gammal fiskehamn, som fortfarande är aktiv. Räknade till ca 15 midre trålare och ett par större. Här finns numer även en småbåtshamn inklämd. Fin hamn på ena sidan, badstranden på andra:
Tog en prommenad i byn och kyrkan var fin:


Kl 17 på aftonen så säljer dom hummer,krabba och andra skaldjur vid kajen. Vi köpte en hummer, den tittade på oss med sina ögon…


Kokt hummer tittar inte:


men är en delikatess 🙂

2020-08-15/17
Lämnar La Turballe för en seglats mot Pornichet. Endast 15 sjömil så det går fort. Pornichet är större och mer turistbetonat. Hamnen är en konstgjord ö med en bro in till fastlandet. Pornichet har 1,2 mil strand…

Bron in till stan:

Blomsterprakten är kvar även i början av Augusti:


En utflykt med hojarna längs med kustvägen:
Trot eller ej, men det är en Björk täckt med murgröna:

Vi ligger kvar här och låter ett lågtryck med starka vindar passera. Det ökade från ingen vind till 20 m/s på ca 10 sekunder ! har aldrig varit med om sån’t tidigare. Ordentligt med åska, regn och hagel.

2020-08-18
Klar för avgång:

Vädret har lugnat ner sig och vi går mot Staden Arzon och hamnen Crouesty. Gråmulet väder och resan börjar med bra vindar för segling. Halv-vind ca 4-5 m/s. Vi börjar ändå med ett rev i för det finns ett och annat mörkt moln. Fin segling:

Innan vi är framme så har vi dragit in andra revet och rullat in det mesta av förseglet. Vi seglar bidevind med ca 60 grader upplevd vind. Styrkan i vinden har ökat till ca 9 m/s (verklig vindhastighet) och vi gör ändå tidvis 7 knop ! Fast fart genom vattnet var bara 5,5 knop. Alltså medström igen 🙂 Blev behaglig segling med nästan upprätt båt. Vi hann få lite regn, lite sol, lite regn osv. Inte lätt att klä sig ! Kanon segling !
Hamninloppet är ganska trångt och en smal farled in. Ett tjugotal båtar på väg ut, och lika många in…Mitt i smeten en liten segelbåt med fulla segel som kryssar sig ut …. Fransmän…men allt gick bra. Crouesty är en stor hamn för fritidsbåtar. Skog av segelpinnar :

Nu är det så att det är vår bröllopsdag, och vi firar 36 år som gifta. Det blir en trerätters middag i sittbrunnen.
Förrätt:

Huvudrätt:

Och till efterrätt en kalori-bomb 🙂

2020-08-19
Covid-19 gör att det är inte alls lika roligt eller säkert att segla just nu, så vi har beslutat att inte gå över Biscaya till Spanien i år. Vi hade tänkt att åka till La Rochelle längst in i viken, men kollade och det visar sig att den stora båtmässan går av stapeln hela september. Det i sin tur betyder att vi inte kan befinna oss i La Rochelle under september ( Fullbokad stad ! ) Tidigast i oktober är vi välkommna, så vi vände tillbaka till hamnen där vi nu befinner oss. I hamnen här har vi bokat plats för vinterställning av båten och planerar att åka hem 1 september.
Återkomst planeras till April 2021 (Fast planer och Covid ni vet…..)
Fick finbesök idag på båten:

Franska tullen ! Trevliga och proffessionella. Kollar båtens papper och våra pass. Gör en kontroll av båten. Jag får intrycket att det de mest är intresserade av är vår historia. Var vi har varit och vilka våra planer för framtiden är.

2020-08-29
Vi har sedan sista rapporten varit här i Crouesty. Vi har fixat med båten och förberett inför vintern. Tagit ner segel, rengjort m.m. Den 1 september lyfter vi båten upp på torra land för att sedan åka hem 2 september.
Lagat segel som Ralf rev sönder….Det inte Ralf har i huvet får Ingalill ha i fingrarna 🙂

Vi har även hunnit med att vara turist också, bla en fin cyckeltur till Port Novily ( grannbyn ) fint väder och en härlig tur.


Grannbyn:


Strandpromenad invid hamnen i Crouesty visar inloppet vid lågvatten:


Blickar ut mot havet och öarna som ligger där:


Det är tidvis lite ”Harry Potter” över strandpromenaden:

Efter en stund under promenaden så tyckte jag att det luktade Get! och mycket riktigt, ett gäng getter låg och vilade 🙂

Kolla även in hur tidvattnet strömmar vid inloppet till hamnen:

Nu ligger Victoria med segel avtagna och väntar på lyft upp på land….

Denna sommar 2020 blev inte som planerat. Covid 19 har gjort att världen inte är sig lik. Trots detta så har vi kunnat fixa mycket på båten. allt från små läckage av vatten från taket till att montera en bra autopilot. Nu har båten utrustats för att segla längre sträckor. Vi har seglat lite längs med Frankrikes kust mot Biscaya. Härliga minnen ! Nu är tid att åka hem och hoppas att situationen är bättre till våren -21. Vi har inte gett upp, vi har bara senarelagt resan vidare söderut 🙂

Glöm inte att kolla filmer här: