Juni 2023

2023-06-01 Sista utposten i Italian

Här ligger Victoria utanpå den Holländska båten ”Outward Leg”.
Vi ligger på kommunkajen och det är gratis. Dock finns det inte många platser kvar för de flesta är ockuperade av såkallade ”flyktingbåtar”. Det är segelbåtar som flyktingsmugglare stjäl för att sedan packa fulla med flyktingar och sedan transportera till Europa…Man ser på de trasiga seglen att det inte står rätt till med båtarna…

Vi tar en prommenad tillsammans med Joe och Tamara på Outward Leg och de tar detta foto av oss. Inte ofta vi syns tillsammans på bild. 🙂

2023-06-02 En titt på byn.
Stan är inte så stor, men en fyr uppe på kullen har dom. Däruppe finns även en kyrka och allehanda souvenir-shopper.

Det var republikens dag så en orkester och en kör fanns vid foten av trappan upp till fyren. Väldigt duktiga musiker och sångare!

Vy från toppen över Santa Maria di Leuca

2023-06-03 Grekland!
Eftar att ha väntat ett par dagar i Santa Maria di Leuca på rätt väder att segla över till Grekland så sätter vi fart kl 06:50 på morgonen.
Svaga vindar, svagare än prognos så det blir ömsom segling, ömsom motor.

Ön Othonoi Grekland i sikte!

Vi hade hoppats att få ankra i en fin vik invid ön, men den var knök-full så vi beslutade att gå till Korfu och en vik som heter Afionas. Den är så stor att den omöjligt kan vara fullbelagd. Sagt och gjort vi drar vidare och precis innan mörkret infaller så kan vi fälla ankaret, dra fast detsamma i sanden, tända ankarlampa och fixa middag.

Ankarviken Afionas.

2023-06-04 Vidare mot nya mål….

Eftersom viken ligger på västra sidan av Korfu så är den utsatt för dyningar från medelhavet så beslutar vi för att runda ön och ta oss till västra sidan som är mycket mer skyddad. Sagt och gjort vi lättar ankar och seglar i 3-4 m/s vind norrut och rundar ön. Vi har siktat in oss på en vik som kallas ”Agios Stefanos”. Väl framme efter 5 timmars segling så konstaterar vi att den viken var knök-full och vi ryms icke! Vidare till nästa vik, och nästa, och nästa. Till slut hittar vi Oypsos beach där vi kan släppa ankaret Kl var då 18:20.

2023-05-05 Flyttar igen.
Vi beslutar på morgonen att flytta oss lite grand. Ca en timmes resa ner till Gouvia. En bit utanför marinan släpper vi ankaret. Vi sjösätter jollen och puttrar in till marinan där vi knyter fast henne längst inne vid en ponton.

Där ligger hon. Minnesgoda läsare kan dra sig till minnes att vår gamla jolle behagade att få röta i akterkastellet så detta är faktiskt första provturen med nya jollen. Funkar perfekt!
Vi handlar mat på en lokal supermarket, Lite jobbigt med all beskrivning av maten på Grekiska….Men vi fick ihop det mesta som vi behövde ( fast vi glömt vår inhandlingslista på Victoria..) Väl tillbaka till Victoria blir det middag med kyckling, potatis och naturligtvis Grekisk Tsatsiki!

2023-06-06 Vi byter ankring.
Vi flyttar ner till södra sidan av stan där vi släpper ankare.
Skulle visa sig vara en klart sämre ankarplats…


2023-06-07 Paxos
Efter en natt med dyningar och annat skit som gjorde att båten rullade ordentligt så lättar vi ankar vid 07:15 för att segla vidare till Paxos. 3-5 m/s mitt i näbben 🙂 Dock varmt och skönt väder i övrigt.


Paxos.

Vid ett tiden så ankrar vi i viken som heter Lakkas (Låter Finskt!?) Ingalill är duktig på att manöverera båten så ankring i denna vik gick elegant fast det är ganska trångt i viken med många båtar här.

Lakkas. Kolla in det kristallklara gröna vattat. Ca 3,5 meter djupt.


Bad från båten. ca 24 grader varmt i vattnet.

2023-06-08 Mot Preveza
En fin och lugn natt utan vind, vilket innebär att båtarna i viken står år alla håll. Vi har hamnat endast några metar från närmaste granne. Vid 9-tiden lättar vi ankare och drar mot Preveza.
En underbar segling halv-vind till slör.
Som vanligt så blåser det upp på eftermiddagen och denna dagen var inget undantag.
Inloppet till Preveza är känt för att vara stökig sjö, beroende på att det är ganska grunt där.
Så det blev ”Guppeligupp” genom inloppet för att sedan ankra upp inne i viken.
Blåste ca 8-10 m/s så det gick fort att dra fast ankaret i botten:-)

2023-06-09 Victoria på land igen.
Kl 12:30 Lyfter vi Victoria upp på land i Preveza.

Båtlyften på Ionion marina i Preveza.


Alltid lika spännande att lyfta. Dock ska det sägas att killarna som skötte lyftet var väldigt noggranna med att allt skulle vara OK innan lyft. Professionella alltså.

Från båtlyften så flyttas hon till denna special-kärra för att transporteras ut till sin uppställningsplats. Strax under 700 båtar ryms på land i denna marina.
Det finns tre marinor på rad här, så massor av båtar ryms på land….

2023-06-10 En titt på stan
Preveza är en fin liten stad. Den ligger strategiskt vid Joniska havet och är ett seglings-mecka.

Trivsamma gator.

Ännu mysigare gränder 🙂

2023-06-14 Hem igen.
Efter att ha jobbat några dagar med att ”konservera” båten.
så lämnar vi Grekland och Preveza för att åka hem. Planen är att vara med nära och kära över sommaren. Det var länge sedan vi var hemma en sommar så det var på tiden 🙂
Till våren så räknar vi med att åka tillbaka och fortsätta segla.

Bye Bye Victoria. Syns snart igen 🙂

Fortsättning April 2024