Maj 2022

2022-05-01
Vi ligger kvar här i Vilamoura. Hade tänkt att gå till Olehao, men hamnavgift var svindyr, så vi ligger kvar och myser. Vädret har varit bra uppåt 26 grader och strålande sol tidigare under veckan. Fast just idag blåsigt och ca 24 grader på eftermiddagen. Fortfarande ganska kallt på nätterna.

2022-05-04 Utflykt till Benagil
Tillsammans med Susanne och Malin så hyr vi en bil och tittar oss omkring.
Bland annat så kör vi till Benagil för att titta på grottorna. Det nät kalkstensklippor som gröpts ur av vågorna under tusentals år.

Ligger längs lusten mellan Portimao och Albufeira.En trevlig dag ute i solen.


Bilar är inte min största passion men, Porschar står som spön i backen och Aston Martin finns det också ( bland Bentley och Rollsar…) Undrar vad denna Aston Martin kostar…..Å andra sidan, måste man fråga så har man inte råd 🙂

2022-05-09 Utflykt igen.
Vi tar buss till Loule, centralort i ”Kommunen”. En gammal stad med anor från tiden när Morerna härskade. Varmt som bara den, tror upp emot 28 grader på eftermiddagen.

Ljuvlig huvud gata i gamla stan.

Trånga gränder med butiker.

Det här är marknaden i stan. En stor salu-hall där allt från fisk till grönsaker säljs. När vi besökte den så var det inte ”full fart” i hallen, men tillräckligt många försäljare var igång. Trevligt.

2022-05-13 Faro
Vi tar bussen in till Faro och träffar Susanna och Lasse från båten Platina.
Vi träffade dom först i Nederländerna 2019. Det blev ett kärt återseende.
Lagos är gammal stad med anor så långt tillbaka i tiden som helst.

Gamla stan är naturligtvis en pärla.

Pittoreskt så det förslår. Faro ligger i ett ”tidvatten våtmarksområde”. Söder om Faro finns ett område med öar och sand/ler områden som torrläggs vid lågvatten och försvinner under vattnet vid högvatten. Ett populärt område för allehanda fåglar samt seglare. Den senare sorten ankrar skyddat innanför den största ön Ila Culatra. Vi får se om vi också hamnar där.

2022-05-14 Fint besök
Vi träffar Frank, En engelsman i förskingringen och Sponge, en Portugisisk vattenhund. Eftersom vi saknar våran Portugis som hette Cita, så kan vi inte passera en Portugisisk vattenhund utan att stanna till. Det ena leder alltid till det andra och det blev några kul träffar med Frank och Sponge 🙂

2022-05-15 Besök
Vi får besök av gamla barndomsvänner, Rigmor och Peter.

Vi gick på restaurang som det finns gott om längs med hamnen.

2022-05-16 Mast-apa på besök
Platina glider in i Vilamoura för en snabbvisit. Vi passar på att utnyttja Lasse för att inspektera masten och sätta tejp på ställen där nötning kan förekomma.

Tack Lasse, Du är en pärla, Ingalill är särskilt glad, nu slapp hon åka upp 🙂

2022-05-18 Lata dagar
Vi har en skön tid med bra väder och ca 28 grader varmt. Badstranden provas och det kan konstateras att sanden är perfekt, vattnet runt 19 grader. Perfekt!

Det är tidig sommar och mycket av växtligheten står i blom.

Första gången jag ser ett lila träd. Å andra sidan är det nog första gången som jag har sett ett Jakaranda träd! Faktiskt ganska vanligt här.

Casino Royal ?………Nja, det är Tivoli hotel i Vilamoura, fast snyggt är det och det är vår kvällsutsikt från sittbrunnen i båten. Inte helt fel vy!

2022-05-26 Vi drar vidare.
Våra besök har åkt hem och vi känner att Vilamoura kan vi nu.
På morgonen startade vi med att flytta båten till bränsle-bryggan för att fylla på diesel och även checka ut från marinan. Kl 09:40 gled vi ut från Vilamoura med destination Ayamonte.

Bye Bye Vilamoura!

Väderprognosen för resan var 5-7 m/s ”rätt i näbben” med vind, vågor och dyningarna rätt emot de första 15 nautiska milen. Sen skulle vi vika av mer österut och vinden skulle gradvis avta för att på sen eftermiddag vara nere i 3 m/s. Vi fick en tuff kryss där vi också måste hålla ut och undan för fasta fiskeredskap. Sen kunde vi falla av och få en lugnare färd. Det tog en timme längre än beräknat.snart nog blev det motor på för att vinden blev för svag. Väderprognosen stämde till punkt och pricka och efter ca 50 nautiska mil vid 8 tiden på kvällen så kommer vi fram till inloppet till Ayamonte.
Staden ligger en bit upp i floden Ria Guadiana, gränsfloden mellen Portugal och Spanien. För att komma in ska man åka in vid stigande tidvatten, helst sista 2 timmarna för högvatten. Lågvatten den 26/5 var kl 19:00 så vi kom när vattnet var som lägst. Det är grunt i inloppet…. Kl 20:00 så såg jag som lägst i farleden in 2 meter. Vi har 1,75 meter djupgående…… Annars var det ca 3,5 meter som lägst. Info för seglare, ca 1,5 knop motström som mest uppför floden. Kl 20:30 knöt vi fast i bryggan. Reception var stängd så vi tog bara första bästa plats.
Mat, Sömn, Trött besättning………..

2022-05-27 Ayamonte
Vi börjar dagen med att registrera oss i marinan som öppnade ca kl 9.
En vänlig spanjorska tilldelar oss bryggplats G29. Ingen vind på morgonen så passar på att flytta direkt. Äsch….glömde tidvattenströmmen så det blev lite bök att lämna bryggan. Ingen stor incident men man blir påmind om att strömmar kan vara förekommande inne i hamnen :-).
Väl på plats så utforskar vi stan lite.

Typisk gatubild i centrala stan, dvs just mittemot marinan.

Torget i stan, en samlingspunkt med cafe efter cafe runtomkring.
Vilken atmosfär!Blommor i massor.

2022-05-28 Besök
Vacker dag igen. Vi har redan blivit kär den här lilla stan. Spansk småstad med skön atmosfär!

Gränsfloden Ria Guadiana. På andra sidan Portugal med staden ”Vila Real de Santo Antonio”.

Goda vännerna Gun och Uno ska titta förbi idag. De var på resa och tittade på Portugal och fick den fina iden att leta rätt på oss. Tog bussen från Lissabon, hoppade på färjan över floden, och Hipps Vipps så var de här hos oss i Ayamonte och hälsade på !

2022-05-31 Avsked och återseende
Idag tog vi avsked av Gun och Uno som hoppade på bussen till Sevilla.
Fast vi är inte helt utan sällskap. I går eftemiddag gled segelbåten ”Antares” in i hamnen. Det är vännen Jean-Jaques som har anlänt. Ett fint återseende. Vi kommer förmodligen att segla tillsammans mot Gibraltar. I mitten av Juni kommer hans hustru Catherine att komma för att sedan fortsätta färden tillsammans med Jean-Jaques in i medelhavet.

Juni 2022 finns här.