September 2021

2021-09-02 Shopping
Allt är inte bara glamour, vi måste ibland gå till shoppingcentrat på andra sidan stan. ca 5 km tur och retur.

Tur man har en ”Rollser” så man slipper bära utan kan dra efter sig 🙂

Här skyddar man bilarna mot sol. Hemma skyddar man mot snö….

2021-09-05 Söndag i väntans tider
Lite nyhetstorka har det varit sedan sist. Inte mycket har hänt, men
sent på torsdagskvällen kom beskedet att tillstånd att utföra temporär reparation i hamnen har av hamnmyndigheter beviljats! På måndag morgon ska en reparatör dyka upp och påbörja tätning av skrovet. Äntligen börjar det röra på sig!
Nu får vi se hur lång tid det tar att fixa båten så den kan köras till Lagos.
Tror och hoppas att det inte tar alltför många dagar.
I förrgår anlände tre svenska båtar till hamnen och vi har hälsat på dem.
Elixir, Tindra och Altair af Skaftoe. Kul att göra nya bekantskaper.

Middag med Elixir och Tindra

Vi har även passat på att återigen reparera luckan till stuvfacket i sittbrunn.
Det blev reparerat sist 2019 i södra Sverige, men sprack återigen. Dvs våran lagning förra gången var inte tillräckligt bra.
Nu fick vi hjälp av båtgrannen Stefan ( från Tyskland ) Han hade en svets ombord! ( Han har en stålbåt. ) Så vi gick till en byggvaruhandel på norra sidan stan och köpte 2,5 meter vinkeljärn i rostfritt stål ( 20×20 mm) Stefan svetsade en ram som vi sedan har fäst på undersidan av luckan med epoxi. Massor av epoxi. Nu verkar det vara en lucka som inte ger vika i första taget!

2021-09-06 Arbetet börjar
Som utlovat kommer vid halv nio-tiden en man och påbörjar arbetet med att temporärt laga hålet i båten. Först ta bort bitar som hänger kvar i öppningen.

Imponerande hål…

Inne från förpiken.

På med en plywoodskiva.

Börjar se hyfsat ut 🙂

Det här var vad som hanns med första dagen. Vi hade tejpat igen dörren från salong till förpik och lyckas hålla dammet hyfsat bra ute.
Reparatören använde takluckan till förpiken för att ta sig in och kunna jobba från insidan.

Vi hann även med en pratstund med besättning på Altair af skaftö. Tog då denna bild av en udda båt. Kan det vara en dubbel snedseglare ??


I morgon fortsätter jobbet med håltätning.

2021-09-08 Ett hål mindre…Byråkrati…..

Hålet är temporärt lagat. Nu återstår byråkrati. Vi måste få godkännande av ”Marina myndigheter” för att lämna hamnen. Tror att det är Policia maritima som ska titta på lagningen och bedöma att båten håller för att flyttas. Tror att den eller de som kommer för att titta kommer att knacka på lagningen, humma och mummla, se viktiga ut och sedan förklara att det duger….Nåväl vi får väl vänta och se….

Grannbåten framför oss, en öppen motorbåt, hade fiskelycka och vi fixade en hummer från han.

Fin kvällsmiddag för två!


Vi fixade även några makriller som vi ska äta imorgon.

Slutresultatet blev inte helt fel 🙂

2021-09-13 Delvis besked
Vi fick ett mail idag från försäkringsbolagets man på plats. Båten kommer att flyttas till Lagos av en hyrd besättning den 21 september . Den 22 september lyfts hon upp på land. Vad som ännu inte har skett är att Policia maritima ska godkänna att båten kan flyttas och de har inte hört av sig än….
Nåväl, Minst en vecka till kvar här i Sines. För första gången så har det regnat och åskat under natten som varit. Dagen är lite gråmulen men uppehåll. Prognoserna lovar mer buller och regn inatt igen.

2021-09-24 ”Länge sen sist”
Jag har varit lite trött och inte haft riktigt ork att skriva här i bloggen, men nu ska det bli bättring hoppas vi 🙂
Vi har träffat många glada seglare som har passerat Sines. Mycket trevligt att få lära känna alla glada filurer på drift!
Vår båtgranne, en glad tysk på väg mot Sao tome och Principe (Ögrupp i Guineabukten) har varit underbar, bla sov vi sista natten i hans båt när vi lämnade över vår båt till dom som seglade henne till Lagos.
Det som har hänt med båten sedan sist är att två glada engelsmän från en seglingsskola i Lagos körde Victoria ner till Lagos den 21 September. Inga konstigheter.
Dagen efter så lyftes hon upp på torra land här på Sopromarvarvet.
Vi har sedan dess tagit ned segel, tömt båten på prylar,grejer,kläder,dynor, ja allt vad som finns på en längeseglarbåt! Varvet har små förråd man kan stoppa allt i. Förmodligen en kostnad men den skickas gladeligen till försäkringsbolaget. Mer jobb än vad man kan tro och vi är inte helt klara än. Nu ska varvet göra en uppskattning av vad det kan kosta att repa henne, Försäkringsbolaget ska säga sitt om vad dom godkänner….Ett schackrande alltså…Nåväl, vi har flyttat ut ur båten och tagit en lägenhet/hotell invid hamnen. När vi är klara med att tömma båten så är planen att segla till Madeira med vänner ombord på deras båt Hatomi.
Efter Madeira så är planen att segla till kanarieöarna.
Nåt ska man väl hitta på att göra! Efter det blir det nog att ta sig hem i slutet av Oktober/början av November.

En snabb titt på Lagos och man ser att det är lätt att bli förälskad i staden.
Några snabba bilder tagna idag.Det obligatoriska fortet. Ganska stort, mer som en stadsmur, gamla stan ligger innanför muren.

2021-09-25 Goda grannar
Avrustningen av Victoria fortsätter.

Seglen nertagna, flaggan kvar 🙂

Båten Sandvita från Piteå ligger granne med oss 🙂

2021-09-25
Vädret här i Lagos är varmt och torrt. Ca 27 grader på eftermiddagen och stekande sol. Då är det för varmt att jobba så vi slappar lite och tittar oss omkring lite.

Stranden är inte helt fel.Gamla stan vid kanalen är hur mysig som helst.

Hur mycket restauranger som helst på gatorna. Det här är den bredaste gatan. På de trängre gatorna pular man in lika många bord…..

Det gröna huset är täckt med kakel.

2021-09-27 Segling.
Vi är klara med Victoria och idag ska vi ut och göra en liten kort segling ombord på Hatomi med Jessica och Fredrik.

Så här ser Hatomi ut, en 46 fot Arcona. En skönhet!

Fredrik, Ralf och Jessica på väg ut från Lagos.
Ralf ser betänksam ut. Beror det på att det finns många snören och många rattar? Eller beror det på att insikten att vi faktiskt får den fantastiska möjligheten att segla till Madeira och Kanarieöarna har sjunkit in i huvudet på Ralf? 🙂
En fantastisk segling under några timmar där vi direkt kände att Hatomi är en makalös segelbåt!

Kvällen avslutades med ett besök på en sushi restaurang. 11 Euro kostade det att äta så mycket man orkade! Beställ vad man vill , de tillagar och serverar. Mycket gott!

I morgon (Tisdag) checkar vi ut från hotellet och mönstrar på Hatomi.
Planen är att på torsdag morgon avgå mot Madeira.
Planerad ankomst blir på Söndag den 3 Oktober.
Fortsättning följer……

2021-09-28 Utflyttning – Påmönstring
Efter fem nätter på hotell så flyttar vi ut och säger tack och bock till trevlig personal och fint boende.

Poolen i hotellet.

Påmönstring. Detta är vår hytt ombord.

Nu görs båten klar för avfärd mot Madeira. Bland annat så inspekteras masten. Ingalill passar på att prova på att bli upphissad i masten.

2021-09-30 Hej då Lagos!
KL 09:00 så öppnas gångbron över kanalen som leder ut från marinan och vi kan gå ut. Klart väder och ingen vind här i Lagos så vi går för motor första timmen.

Hej då Lagos ! Vi syns senare.

Efter nånon timme så kommer vi ut från lä av Portugals kust. Nordlig vind som ligger ca 10 m/s så vi har den på sidan. Dyningar och vågor bygger.

Litet smakprov på seglingen.

Lite mer dyningar…

Natten blev lite stökig. Vinden ökade till 11-13 m/s och vågorna byggde därefter… Så nattsömnen blev lidande när man for hit och dit i kojen 🙂
Båten är extremt stabil och det var facinerande att känna tryggheten i att båten har inga problem att hantera väder och vind som ”brallade” i !
Vi turades om att gå nattskift och bevaka omgivning och hålla koll.

Fortsättning följer här: Oktober 2021