Augusti 2022

2022-08-01 Återkomsten
30 Juli åkte vi tidig morgon, den så kallade ”pinoturen” från Luleå flygplats.
Destination Malaga med byte på Arlanda. Vi anlände ca halv nio på kvällen och konstaterade att båten var täckt med sahara-sand så Ralf tvättade båten utvändigt och Ingalill invändigt. Varm kväll så två trötta resenärer somnade ganska lättvaggat…..

1 Augusti – 34 grader varmt. Inte många knop före kvällning när tempen sjunker något 🙂 Vi blir kvar här ett tag, funderar på att flytta oss till Fuengirola, men hamnen är full så vi har skickat en förfrågan om vi får plats om en vecka eller så.

2022-08-04 Barnvagn och AC
Vädret här i Estepona är förutsägbart. 30+ grader varmt klar himmel och stekande sol. Vi har sett 36 grader som mest. ofta 32-34 på eftermiddagen.
En portabel AC ligger högt på listan. Så gör även en barnvagn. Vi kommer att få besök av Fredrik, Eva och Lilla Ellen, så barnvagn vore finfint till Ellen. Ingalill hittar en på Facebook och kommer överens att mötas på en Supermarket. Sagt och gjort och nu är vi en barnvagn rikare 🙂
AC visar sig vara lite knepigare. Vi tar bussen till köpcenter i Marbella. Media Markt har slutsålt, men Leroy Merlin visar sig ha ett parti AC som inte är så stora så vi beslutar att investera. Vi har tagit med vår portabla lastkärra så det gick ”geschwint” att transportera hem till båten. Bussturen till Marbella skedde med en buss där luftkonditioneringen löpte amok! kallt som f-n!
Bussen vi åkte tillbaka med var nog luftkonditioneringen helt trasig! 34 grader varmt i skuggan….. Kan konstatera att Svenska lagom hade passat bra här, mitt emellan temp på AC alltså 🙂

2022-08-06 Semester i semester!
Vi har blivit inbjudna av Jessica och Fredrik på middag och sällskapsspel uppe i bergen där Jessicas föräldrar har en stuga. Vi accepterade med glädje. ca 34 grader varmt och vi fick bada i pool 🙂

Inte helt fel utsikt 🙂

Här avnjöt vi en fin middag samt ”Mexican train” sällskapsspel. ”Mexican train” är sedan vi träffade Jessica och Fredrik vårt nya beroendeframkallande spel!

2022-05-06 Transportmedelshyra.
Vi hyr en Fiat Punto för en vecka av ”Franan car rental”. En lokal uthyrningsfirma med bra priser. Ägaren såg ut som en klassisk bil-skojare. Bilen var bucklig lite överallt, men allt fungerade och priset bra. Vi slog till och hyrde bil (nåja en Fiat….) för en vecka.

2022-08-07 Lindahl i kvadrat!
Yngste sonen Fredrik med hustru Eva samt barnbarn-gullet Ellen kommer på besök! Vi får glädjen och förmånen att tillbringa en vecka med dom.

2022-08-11 Gibraltar
det har varit och är över 30 grader varmt i skuggan så vi har hållit oss utanför solens direkta strålar så gott det går. Nu idag gör vi en utflykt till Gibraltar.

Busfröet Ellen i kabinbanan upp till Gibraltars topp.

Väl uppe kan man konstatera att aporna finns kvar. Tjuvaktiga som vanligt.
ser dom någonting ätbart så kommer dom att attackera och stjäla!
Det såg vi med egna ögon hur dom stal en apelsin från en ryggsäck.

Häftig utsikt för fam. Lindahl & Lindahl!

No comments…..

Fortfarande fam. Lindahl & Lindahl, men nu med bättre hälft av besättning samt Afrika som bakgrund. Lite disigt men man kan faktiskt se Afrika med Marocko i bakgrunden.

2022-08-16 En vecka går alldeles för fort!
Vi har haft en alldeles underbar tid med Eva, Fredrik och Ellen . Det har varit groteskt varmt, men med en liten AC och glatt humör har det gått bra. Vi har gjort utflykter, badat, lekt och haft kul. Nu är veckan förbi och vi har skjutsat våra kära gäster till flygplatsen. Vi längtar redan efter Er…

2022-08-17 Synen åter!
Kaptenens Cool-glasögon har varit försvunna. Men det var kapten som hade glömt dom hos Jessica och Fredrik när vi besökte dom.
Som god vän droppade Jessica brillorna på båten i dag. Tack!
Nu kan kapten se cool ut igen 🙂

2022-08-18 Bröllopsdag.
Den startar dagen med avgång mot Malaga.

Hej då Estepona.

Seglatsen börjar utan vind. Vinden kommer och vinden går. Det betyder motor på – motor av.

Betungande jobb för förste styrman! Tvingas hålla koll på både båt och fiske!
Vi fångar två makriller som sedan blir till middag.

den vind som finns ligger mot oss så vi kryssar. Vinden tar i under eftermiddagen och vi får väl ca 7 m/s mitt i nyllet. Vi hade tänkt ankra utanför Malaga, men det visade sig inte vara helt optimalt så vid ca kl 8 på kvällen så går vi vidare mot Calheta.
Vi anländer i mörker och det finns två fisk-farmer som vi måste undvika i mörkret. Gick bra. Dom syntes faktiskt på radar.
Släpper ankar vid kl 23. Trött besättning somnar fort. Ganska gungigt pga alla små fiske-båtar som fräser omkring under hela natten.
Vi kallar det för ett alternativt firande av bröllopsdagen 🙂

2022-08-19 Siktar mot Herradura, Hamnar i Motril.
Efter en gungig natt lyfter vi ankaret vid ca kl kvart i nio och sätter kurs mot Herradura där vi har tänkt att ankra igen.

Herradura.

Ingen vind så motor igen. vid 12:30 så har vi ankrat just utanför klipporna bredvid stranden. Vi inser rätt fort att vi ligger alldeles för nära land ( ca 25 meter) och dom bra platserna är redan upptagna av andra båtar så vi beslutar att gå vidare mot Motril. Nu har det börjat att blåsa östliga vindar igen och vi får det exakt rätt i fören! Det blåser 7-10 m/s mest hela vägen som ökar till 14 m/s när vi närmar oss inloppet till hamnen i Motril. Lägg till motström på ca 0,5 – 0,8 knop så inser man att det gick trögt att ta sig fram mot vågorna som byggde av vinden. När vi kommer in i hamnbassängen så avtar vinden och det gick lätt att lägga till med hjälp av flera ”marineros”. Detta trots att vinden var från sidan. vid ca kl 4 var vi fastknutna. Två linor i fören och ”snusklina” i aktern.
Vi kan fort konstatera att hamnen är skvalpig och gungig. Ut och montera 2 ryckdämpare för att minska ”knyckarna” i båten. Först dusch och sedan middag ombord. Vi somnar ganska fort trots att båten hoppar hit och dit.

2022-08-20 Motril
En industri hamn med en liten marina for friidsbåtar. Hamnen ligger lite ”offside” så att säga, vilket innebär att det är ca 3 km in till centrum.Vi plockar fram cyklarna och drar till centrum där det finns fina butiker, och billigt är det också.

Kvällsutsikt från sittbrunnen…..

2022-08-21 Adra
Vid nio-tiden på morgonen så kastar vi loss från Motril och puttrar vidare mot Adra.

Ingen vind.

Väl framme så vill vi tanka diesel först. Visar sig vara lättare sagt än gjort.
Spansk-talande Marinero och Engelsk-talande kapten via VHF radio är inte optimal kombination om man vill göra sig förstådd! Men efter ett tag så dök Marineron upp på tank-bryggan och vi kunde fylla tanken. Vi blev sedan anvisade plats i marinan.

Långsides parkering var det länge sedan man hade.

Precis utanför hamnen (100 meter kanske) så ligger badstranden. Här låg vi och guppade mer än en gång.

Adra var en gång i tiden ett centrum för bly framställning.

Det här är inte en fyr utan ett torn för att tillverka bly-pellets. Helt enkelt så lät man smält bly droppa ner i tornet så bildades kulor som stelnade på vägen ner.

Del av hamnen i Adra.

Strandprommenaden i Adra. Skuggig och fin.

Spansk småstad utan charm. Hamnen var fräsch och fin och närheten till den fina badstranden var russinet i kakan!

2022-08-24 Almerimar – ”Långseglarmecka”
På morgonen så lämnar vi Adra och tar oss mot Almerimar. Det är nära, ca 2,5 timmars färd. Lite och ingen vind, men vi lyckas ändå segla en stund.

Victoria i lättvindssegling. Bilden tagen från en Norska båten LUNA.
Tack Kirsten!

En het dag utan vind. Vi knöt fast oss i Almerimar vid lunch och det var varmt…
Ett par hundra meter från båten finns en gigantisk ”Mercadona” som vi besöker. Dom har allt vad gäller mat (och mycket annat också) till mycket låga priser. Vi har sett mycket, men det här var spontant en av de bättre butikerna vi sett 🙂
När kvällen kom med dess relativa svalka ( tempen sjönk till ca 28 grader..)
så kunde vi börja njuta.

Kvällsutsikten från Victoria. Inte helt fel 🙂

2022-08-25 Titt på byn
Vi tar en promenad i värmen och tittar på närmaste omgivningarna.

Promenadstråk runt ett golf hotell.Del av hamnen. Själva stan är inte någonting speciellt. Ganska modern bebyggelse, men ser ändå lite sliten ut.

2022-08-28 Ful fisk
Det finns en fin ”Mercadona” nära hamnen, och vi handlar mat där. Bland annat så köpte vi tonfisk-kotletter. Vi vågade dock inte köpa den här gynnaren.

Gapet är så stort att det ser ut som den kan svälja sig själv…..

2022-08-30 Mot Cabo de Gata
Vi lämnar Almerimar på morgonen tillsammans med båten ”Trust in me” med Markku och Elisabeth ombord. Tanken var att lägga sig för snkar just utanför hamnen för att Markku skulle rengöra bogpropeller och den vanliga propellern.
Vår snikna plan var att lägga sig långsides med ”Trust in me”, så kunde Markku rengöra vår propeller utav bara farten. (Markku har full dyk-utrustning)
Men, det gungade lite för mycket så det blev att koppla loss oss från varandra och ingen koll av proppen just nu. Sedan gled vi iväg mot ”Cabo de Gata”. En udde där ström och vind lätt kan accelerera runt. Nu hade vi ingen vind på vägen dit, utan den kom när vi skulle ankra på östra sidan i en vik som kallas Play de Genoveses. Fin ankringsvik med sandbotten. Nu visade det sig att vi hade dyningar som kom från öster, dvs rätt in i viken (ovanlig riktning) i och för sig inte allt för kraftiga, ca 0,4 meters höjd. Men vilken rullig natt det blev.
När det inte rullade så blåste det ordentligt istället 🙂 Men vi litar helt på vårt Rocna ankare.

Ankarviken. Det är en fin badstrand längs istort sett hela viken.

2022-08-31 Vidare mot….
Vi lämnar tidigt ankarviken och går vidare. Vårt första mål var Garrucha, ca 36 Nautiska mil bort (ca 7 timmar), men väderprognoser visade att det kunde blåsa upp till 13 m/s vid två-tiden på dagen. Dvs ungfär när vi kommer fram…. så vi beslutade istället att gå mot Aguilas, ytterligare ca 3 timmars resa. Men den stora finessen med det var att väderprognoserna visade på endast svaga vindar på aftonen i Aguilas. Den gamla hamnen i Aguilas var full, men en nyare hamn just söder om stan har gott om plats. Den heter Deportivo Juan Montiel.
I början av seglingen så var det ingen vind, men sedan kom den äntligen.

Fin segling i medvind.

Mellan 5 till 10 m/s plattläns till slör. (mer eller mindre rätt bakifrån vind)
En het dag. Vi lovprisar att vi har monterat en dusch ute i sittbrunnen!
Ni anar inte hur skönt det är att spola av sig ett par gånger under dagen:-)
Kl 16:30 var vi framme vid Juan Montiel. Ingen vind alls inne i marinan och 34 grader varmt. Den absolut svettigaste tilläggningen vi någonsin gjort!
Mat, dusch, säng 🙂

September 2022 finns här